nog meer muziek!


Het Nederlands Gregoriaans Festival zit in hetzelfde weekeinde als De Wereld Van Jeroen Bosch.

Zaterdag 4 en zondag 5 juni kunnen bezoekers van het Jeroen Bosch Festival ook  in de Sint-Jan en in de Grote Kerk gaan luisteren naar diverse concerten. Per concert staat één paneel van Jeroen Bosch centraal, zoals Het Laatste Oordeel en de Gregoriusmis.  Naast Nederlandse koren zijn er ook verschillende buitenlandse muziekgezelschappen, onder andere het Franse Mora Vocis en het Belgische Psallentes.

Jeroen Bosch, die lid was van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, moet in zijn leven zeker gregoriaans hebben gehoord in de kapel van de Broederschap. In de kapitale koorboeken van de Broederschap staan prachtige gregoriaanse gezangen.

Hieronder een aantal programma-onderdelen. Het complete programma en meer  over het Nationaal Gregoriaans Festival vind je op hun website.

 

Uit het programma van het Nationaal Gregoriaans Festival

zaterdagmiddag 4 juni 2016

the-ship-of-fools-1500(1)13.15u-14.00u Hervormde kerk

Cantamare olv Silvere van Lieshout: Het Narrenschip

In een muzikaal drieluik getiteld Het Narrenschip brengt Vocaal Ensemble Cantamare de wereld van Jeroen Bosch tot leven. Gregoriaans als toevluchtsoord van rust en veiligheid krijgt een nieuwe dimensie als de Belgische componist Kurt Bikkembergs deze monodie in het speciaal voor dit festival geschreven Vox in Rama beschouwt vanuit gevoel en via werk van Jeroen Bosch.

13.30u-15.30u Sint-Janskathedraal

Schola-estafette – diverse scholae presenteren zich

16.00u-16.30u Sint-Janskathedraal

Orgelconcert door Jong Talent

17.00u-18.00u Hervormde Kerk

Ars Choralis Lochem o.l.v. Els Dijkerman en organist Jamie de Goei

Met onder meer de première van het opdrachtwerk van het Nederlands Gregoriaans Festival aan Calliope Tsoupaki. Op teksten van Romanos schreef zij een compositie voor vrouwenkoor en orgel.

 

Zondagmiddag 5 juni

johannes-op-patmos13.00u-13.45u Toonzaal

Concert Helmonds Vocaal Ensemble olv Jeroen Felix: Nova et vetera

Hedendaagse religieuze muziek, gebaseerd op gregoriaanse thematieken in dialoog met de oude meesterwerken, waaronder het zestiende-eeuwse Quam pulchra es van Noel Bauldeweyn, afkomstig uit de Bossche koorboeken.

13.30u-15.30u St Janskathedraal

Schola-estafette

15.00-16.00u Hervormde kerk

Concert Psallentes (B) olv Hendrik vanden Abeele: Mater Dolorosa

Het programma heeft als thema de Zeven Smarten van Maria, met gregoriaans dat in het begin van de zestiende eeuw speciaal voor die devotie gemaakt werd, en ons overgeleverd is in een uniek manuscript van Petrus Alamire.

16.15u-17.00u Zwanenbroedershuis

Lezing Thomas Vriens: Jheronimus Bosch, schepper van het fantastische

17.15u-18.15u Hervormde Kerk

Slotconcert Schola Maastricht olv Hans Heijkers: Het laatste oordeel: ondeugd of deugd?

een gregoriaans drieluik