Wie is Jeroen Bosch?


"'s-Hertogenbosch Rijksmonument 522493 Jeroen Bosch op de Markt" by August Falise - Havang(nl). Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%27s-Hertogenbosch_Rijksmonument_522493_Jeroen_Bosch_op_de_Markt.JPG#/media/File:%27s-Hertogenbosch_Rijksmonument_522493_Jeroen_Bosch_op_de_Markt.JPG

Jeroen Bosch op de Markt. Foto Havang, via Wikimedia Commons

Jeroen Bosch, die leefde van ca. 1450 tot 1516, is een wereldberoemde Bossche schilder. Jeroen Bosch woonde en werkte 500 jaar geleden aan de Bossche Markt. Zijn schilderijen hangen in de grote musea van Europa en Amerika.

Hij schilderde de hemel en de hel, het goede en het kwade, zoals nog niemand had gedaan. Wonderlijke wezens en kwaadaardige monsters bevolken zijn raadselachtige panelen.

Zijn boodschap aan de kijkers is: weg met het kwade, ga op weg naar het goede.

Veel bekende kunstenaars, onder wie Pieter Breughel en Salvador Dali, hebben Jeroen Bosch nagevolgd, al 500 jaar lang! Hij inspireerde zelfs George Lucas toen die zijn Star Wars-reeks bedacht.

Geen wonder dat er een groot standbeeld van hem op de Bossche Markt staat en dat zijn 500ste sterfjaar uitvoerig aandacht krijgt.